Træmaling

Træmaling

Vil du gerne male jeres spisebordsstole i en flottere farve? Eller har du en stor terrasse eller et skur i træ, der trænger til at få en omgang med penslen? Så kig med her.

Vi guider dig til at finde den bedste maling til træ, uanset om du skal male ude eller inde. Her finder du også gode tips til, hvor meget maling du skal købe, og hvor det er billigst at købe det henne.

Populært træmaling

Hvor meget træmaling skal jeg købe?

På alle malingbøtter fremgår det, hvor mange m2, der er maling til i bøtten. Dette kan du bruge som et estimat for, hvor meget maling du skal købe. Hvis du har en overflade, for eksempel en væg eller loft, så kan du hurtigt regne antal m2 ud ved at gange to sider med hinanden.

Hvis du derimod har et møbel, må du gætte dig frem til, hvor mange m2, der cirka er af overflade.

Husk, det er bedst at have lidt for meget end lidt for lidt, når det kommer til maling.

Se også: Gode malersprøjter til handymanden

Hvilken maling er bedst til udendørs træværk?

Når du skal male dit udendørs træværk, er det vigtigt at bruge en grundmaling, der er lavet specielt til udendørs træværk. Denne vil holde fugt og sygdomme væk fra træet og generelt forøge dit træs levetid.

Når du vælger den egentlige træbeskyttelse eller træmaling, kan du gå efter 3 forskellige slags: transparent, halvdækkende og heldækkende. Hvilken du vælger er afhængigt af, hvor meget af træets egen farve og struktur du gerne vil have til at stå frem. Den heldækkende er dog bedst til at beskytte træet i længere tid.

I langt de fleste tilfælde er det bedst at bruge vandbaserede plastalkryl maling til dit udendørs træværk. Denne kan nemlig også bruges, selv om træværket forinden er behandlet med terpentinbaseret maling.

Terpentinbaseret kan derimod ikke bruges på træet, hvis det før er blevet behandlet med vandbaseret træmaling.

Hvilken maling er bedst til indendørs træværk?

Når man skal male sit indendørs træværk, bør det gøres over to omgange. Først skal du derfor købe en grundmaling eller mellemmaling, som træværket skal have med først, så malingen kan sidde bedre fast i sidste ende og ikke begynder at skalle eller blive misfarvet.

Når du vælger maling til indendørs træværk, bør du gå efter akrylmaling frem for alkydmaling. Alkydmaling indeholder nemlig terpentin, som kan være usundt at indånde.

Det sidste du skal tage stilling til, er hvorvidt maling skal være blank eller mat:

  • Blank træmaling giver en bedre refleksion af lyset, ligesom det for mange får en pænere overflade, når det er malet med en maling med høj glans. Med høj glans får du desuden også en mere robust overflade, der lettere kan rengøres, men ujævnheder og andre ”fejl” står dog lettere frem med denne maling. Til træmøbler er det altså bedst at gå efter en blank overflade.
  • Mat træmaling skjuler bedre ujævnheder i træet, men det er også mere modtageligt over for slid. Derfor er denne maling typisk bedst at bruge på vægge og lofter, der ikke skal tørres af eller er udsat for slid.

Hvor kan jeg købe billig træmaling?

Hvis man skal bruge maling til træ i større skala, for eksempel til en hel terrasse, der måske oveni købet skal males flere gange, så kan prisen på malingen hurtigt løbe op. Når det kommer til maling, så er det klart bedst at kigge online hos de forskellige forhandlere.

Her kan du nemlig hurtigt danne dig et overblik over de forskellige slags maling og deres priser. Desuden kan du oftere være heldig at finde de gode tilbud, når du handler online. 

Nu er du forhåbentlig klar til at kigge efter en ny og billig træmaling til dit træværk.