Tips til hvordan du rengører dine gardiner og persienner

hvordan du rengører dine gardiner og persienner

Hvordan du rengører dine gardiner og persienner på den nemme måde?

Alt skal jo gøres rent fra tid til anden, og mon ikke gardiner er den ting, som de fleste af os undgår lidt ubevidst at forholde os til, når vi støvsuger og tørrer støv af i vores daglige eller ugentlige rutiner. Det er dog dumt.

At gøre dine gardiner rent er både et klogt træk i forhold til et sundt indeklima, og noget du kan gøre ret hurtigt, der faktisk ikke er så irriterende og tidskrævende, som de fleste af os formoder.

Hvis du står overfor at finde nye gardiner, så kan du med fordel tage de nedenstående tips med i overvejelsen, hvor det at vælge det rette gardin til vinduets form, også betyder, at du også skal have mulighed for at tage gardinet, for at gøre det rent.

Vask af dine gardiner

At vaske et gardin var ret omstændigt før i tiden, eller det føltes sådan, men faktisk er det ikke værre end at vaske så meget andet. Det værste er faktisk, at du skal tage gardinet ned, og så selvfølgelig en meget vigtigt detalje, at vaske gardinet i forhold til, hvad gardinet kan tåle.

Mange gardiner kan vaskes i vaskemaskinen, men der findes også meget stof, der ikke kan tåle det. Det vil være ret nedtryggende at bruge tid på tage gardiner ned, vaske og sætte op, og så finde ud af at de er krympet efter vask.

Et færdigsyet gardin kommer med vaskeanvisninger, og denne skal selvfølgelig vælges, hvor det mest normale skåneprogram nok er et uldprogram med en lav centrifugering.

k aldrig at proppe vaskemaskinen med gardiner, da det er mest skånsom for gardinet, at vandstanden er høj i vaskemaskinen.
Alternativet til vaskemaskinen er selvfølgelig håndvask. Her er det knapt så nemt, for du skal finde et kar, bassin, spand eller lignede der er stort nok, til at rumme gardinet og samtidig vaske det, hvor brusekabinen eller tørresnor om sommeren kan bruges som alternativer.

Tørring af gardinet gøres bedst, ved at hænge et fugtigt gardin op, så du slipper for dumme folder.

Persienner

Persienner på mål samler meget støv, og er nok den type gardin, de fleste undgår at gøre rent, for alle de lameller virker uoverskuelige at gøre rene.

Du kan gøre det nemt for dig selv, ved at huske ved støvsugningen, lige at tage det værste støv på persienner, eller måske købe en speciel persiennebørste, der lige kan køres hurtigt over. Dog skal de selvfølgelig rengøres i bund fra tid til anden.

Det er heldigvis ret nemt at gøre gøre persienner rene, hvor det dog er ret vigtigt, om du har plastik-, metal- eller træpersienner, for de skal rengøres på forskellig måde.

  • Plastik & metalpersienner: Tag persiennen ned fra vinduet, hæng den op brusekabinen eller karm, og rul lamellerne helt ud. Tag en spand med sæbe, og vrid en klud op i dette. Tør over persiennen med den opvredet klud, indtil alt støv og skidt er fjernet fra begge sider. Husk aluminium og plastik nemt kan bøjes og knækkes, så undgå især at knække i lamellernes sider.
  • Træ: Alt for meget vand og glemme det at tørre op, kan skade træpersienner. Så her skal du bruge en støvsuger først og fremmest. Tag træpersiennen ned fra vinduet, hæng den op over en brusekabinen, og støvsug den godt på begge siger. Tør efter med en godt opvredet klud og tør efter med et tørt viskestykke.

Lamelgardiner

Du får det flotte look i hjemmet eller kontoret med lamelgardiner, hvor de jo især bliver brugt ved store vinduespartier og terrassedøre. Størrelsen kan dog være et problem når de skal gøres rene, for de er ikke nemme at bakse rundt med.

Derfor er rengøring ved lamelgardiner hovedsageligt med en støvsuger. Du kan vaske dem, men vand anbefales ikke, for lamellerne må ikke foldes direkte. Der findes som sagt modeller der kan klare iblødsætning, men her skal du læse instruktionen på dine modeller først, da det er ikke er tilrådeligt.

Folde- & Plissegardiner

Disse typer af gardiner er nemme at rengøre, da tekstilen der ofte er brugt, ikke kræver ret meget rengøring. Det vigtigste at huske på er faktisk, at især almindelige og cordless plissegardiner ikke må bukkes eller krølles.

Rengør med maks. 30 grader varmt vand og lidt vaskemiddel, hvor du bare vasker ganske almindeligt med en opvredet og ren klud.

Rullegardiner

Rullergardiner er lige så nemme at rengøre, for de fleste skræddersyede rullegardiner kan tåle rengøring. Du ruller gardinet ned, og bruger en opvredet klud med sæbe, og tørrer af på ganske almindelig vis.