Cykelsko

Cykelsko

Der kan være mange grunde til at overveje at købe cykelsko. Almindelige sko kan let glide på cyklens pedaler, og hvis du skal ud at cykle i regnfuldt vejr, kan det være en tiltalende tanke at bruge ét par sko til at cykle i, og så skifte til et nyt sæt sko, når du ankommer til din destination.

Endelig kan det også blot være mere behageligt at bruge cykelsko til at cykle, ligesom det er mere behageligt at bruge kondisko til at løbe eller dyrke sport.

Almindelige sko er ikke designet til meget andet end at gå, så at skaffe særlige sko til andre formål, kan være en god idé. Dermed skal du også huske på, at cykelsko bestemt ikke egner sig til andet end cykelture.

De er ikke behagelige at gå i, så hvis du for eksempel vil bruge cykelsko til og fra arbejde, er du nødt til at pakke ekstra sko, som du kan bruge indenfor.

Populære cykelsko

Hvilke cykelsko skal jeg vælge?

Først og fremmest skal du finde en cykelsko, der er egnet til det, som du vil bruge den til. Der er stor forskel på, om du vil bruge den til at køre lange distancer og måske endda som en del af dit udstyr til konkurrencecykling, eller om du blot skal bruge cykelsko til almindelige cykelture fra hjem til arbejde eller til nogle hyggelige weekendture gennem den nærliggende skov.

Dette har betydning for, hvad du vil værdsætte mest. Du har enten brug for sko, der er komfortable, eller sko, der kan forbedre din hastighed, når du cykler. Jo stivere skoen er, jo mere fart kan du få – samtidig med at du får mindre komfort.

Hvilken pasform skal jeg gå efter?

Det kan lyde sært, men vi har ikke alle de samme slags fødder. Derfor skal du også finde en cykelsko, der bogstaveligtalt passer til din fod. Hvis pasformen ikke er korrekt, bliver det ubehageligt at bruge skoene, og vi ved vist alle, hvor krøllede ens tæer kan ende med at se ud.

En god huskeregel er derfor, at når du bruger skoene, må dine tæer aldrig røre spidsen af skoen. Der skal være plads til, at dine fødder kan få luft – og til tider udvide sig, hvis du cykler langt.

Skal jeg vælge cykelsko med velcro eller ej?

Endelig skal du overveje, hvilke slags spænder dine sko skal bruge. Der er adskillige muligheder, som du kan vælge mellem, og de har alle forskellige fordele.

Hvis du ønsker en god fleksibilitet, kan velcro være et godt valg. Velcro fungerer godt og er et forholdsvis billigt valg.

Du kan også få cykelsko, der bruger helt almindelige snørebånd. Det er noget, som er velkendt og tilgængeligt for alle, men det egner sig ikke godt til for eksempel konkurrencecykling. Snørebånd er bedre til dig, der blot skal bruge til par sko til at klare turen til arbejde.

Derudover er der så to slags spænder: Drejespænder og klikspænder. Drejespænder findes i den dyre ende af udvalget, da de er lette at justere under selve cyklingen og dermed egner sig til hurtig og lang kørsel.

Klikspænder kan ligesom drejespænder justeres under kørslen, men til gengæld bruges de ofte sammen med velcro og egner sig derfor til dig, der leder efter noget funktionelt, men billigt.

Når du har overvejet disse punkter, vil du være klar til at lede efter den gode cykelsko. Sørg for at få testet skoene ordentligt, før du køber dem – netop for at sikre at de er komfortable og passer til dine fødder.