Mountainbike

Mountainbike

Går du rundt med en drøm om en mountainbike? Så får du alt den nødvendige information her.

Din drøm er meget almindelig. Mange mennesker udøver allerede sporten, og mange flere er på vej ind i den. Én af grundene til dette er, at mountainbike er en meget alsidig sport. Alle kan være med, og man kan køre på mange forskellige niveauer.

Samtidig kan denne type af cykel også blot fungere som et transportmiddel, så hvis du gerne vil kombinere hobby og fritid med transport og hverdag, så er en mountainbike det helt rigtige køb for dig.

Herunder kan du finde svar på en række af de mest stillede spørgsmål omkring emnet.

Populære mountainbikes

Hvilken mountainbike bør man købe?

Når man søger efter en ny MTB, så bliver man ramt af en mur af valgmuligheder. De mange informationer kan godt være svære at overskue, hvis man er ny indenfor emnet. Derfor finder du her en mere overskuelig guide, som henvender sig til begyndere – du skal blot tage to valg.  

MTB for begyndere:

Som nybegynder er der en masse ting, som du kan se bort fra, når du skal vælge en mountainbike. Valget af cyklen afhænger nemlig ofte af individuelle præferencer, som du endnu ikke har kunne danne dig.

Derfor er det ganske simpelt at finde en god begyndercykel. Du skal primært overveje disse to ting: Hjulstørrelse og affjedring.

De mest populære størrelser på hjulene er 27,5” og 29”.
Du skal vælge 27,5”, hvis du gerne vil hurtigt og let rundt i skarpe sving. Du bør derimod vælge 29”, hvis du ønsker at passere forhindringer som for eksempel småsten uden problemer.

Når man taler om affjedringen, så skal også vælge mellem to muligheder: Hardtail eller fullsuspension.

En hardtail er en cykel, der kun har affjedring i forgaflen og altså ’en hård bagende’. Modsat dette har en fullsuspension affjedring i både bagende og forende.

Det kan være svært at vælge mellem disse to, men hvis man leder efter en MTB som nybegynder, så er det en god ide at vælge en hardtail, da dette ofte er den billigste løsning.

Kan man købe en billig mountainbike?

Prisen på mountainbikes varierer med titusindvis af kroner, og derfor kan det være svært at vurdere, hvilken pris man skal give.

Hvis du skal ud at købe din første cykel, og hvis du endnu ikke ved, om sporten er noget for dig, så bør du vælge en billig cykel. Det samme gælder, hvis du overvejer at skifte cyklen ud, efter du har fundet frem til dine præferencer.

En god begyndercykel bør du kunne finde til omkring 5.000 kroner eller mindre.

Hvilken størrelse skal man købe?

Der er som sagt forskel på hvilken størrelse cykelhjul, som cyklister foretrækker, men dette er ikke den eneste størrelse, som du skal tage stilling til. Du skal også finde den stel størrelse, som passer.

Du kan finde den størrelse, som vil være bedst til dig i skemaet herunder:

Højde (cm) MTB størrelse (tommer)
160-165 14
165-175 16
175-180 16-18
180-190 18-21
190-200 22

Hvis du gerne vil have tommer omdannet til centimeter, så gør du blot dette ved at gange med 2,54.
14 tommer er altså lig med 35,5 centimeter, 16 tommer er 40,5 osv.

Er der forskel på mountainbikes til damer og mænd?

Der kan godt være forskel på mountainbikes til mænd og kvinder, og nogle kvindelige mountainbike entusiaster vælger også at køre på MTB’er, der er speciallavet til dem. Andre vælger dog blot at køre på en lidt mindre herremodel.

En MTB til kvinder vil ofte være anderledes, da stellet er lidt lavere og kortere, og herunder er selve cyklen tilpasset kvindens anatomi.
Der findes også forskelle i sadlen, som ofte vil være en smule blødere i kvindemodellen.

Der findes dog ikke et kæmpestort udvalg af mountainbikes, der er lavet specielt til damer, men det er muligt at finde enkelte modeller, hvis blot man undersøger markedet en smule grundigere inden køb.

Så hvis du gerne vil have det sjovt i skoven med vennerne, hvis du gerne vil deltage i konkurrencer, eller hvis du blot mangler en ny cykel til arbejdet – så vælg en MTB.